Har du mistet det økonomiske overblik, så vil du kunne få meget glæde af et budgetskema. For mange danskere kan det virke uoverskueligt at lave et privatbudget, men det er i realiteten ikke nogen særlig krævende opgave. Man vil gøre sig selv en stor tjeneste ved at lave et budget, da man vil kunne undgå mange bekymringer og konflikter. Såfremt man kortlægger indtægter og udgifter, så er man godt på vej til en god og sund økonomi.
Kan du nikke genkende til nogen af de nedenstående scenarier, så bør du få lavet et budgetskema:
- Jeg har ikke overblik over, hvad jeg bruger mine penge til
- Jeg har ikke overblik over min indkomst (løn, SU, feriepenge m.m.)
- Jeg befinder mig i en familie med flere indkomster
- Jeg bruger flere penge, end jeg har til rådighed
- Jeg bliver stresset over min økonomi
Et budgetskema kan være gavnligt for alle, uanset om man bor alene eller sammen med en kæreste eller ægtefælle. Såfremt du sætter alle dine indtægter og udgifter ind i et budgetskema, så finder du ud af, om du har overskud, underskud, eller om det går lige op. Du får desuden kendskab til, hvor mange penge du har af at gøre godt med, når du har fratrækket dine faste omkostninger (lån, husleje, varme m.m.). Ved at lægge et budget og følge det sikrer du dig, at du altid har penge til de faste omkostninger. Ønsker du f.eks. at købe en ny bil i den nærmeste fremtid, så kræver det, at du har overskud i din økonomi hver måned.
Sådan får du styr på din økonomi med et budgetskema:
- Gem alle dine kvitteringer fra supermarkedet, frisør m.m. og få et overblik over, hvad du bruger dine penge på
- Lav en separat budgetkonto, som udelukkende bliver brugt til de faste omkostninger. På den måde risikerer du ikke at mangle penge til at betale husleje, vand, varme m.m.
- Få overblik over din eller din families indkomst ved at beregne både løn og ferieferie eller offentlige ydelser (SU, kontanthjælp m.m.)
- Forsøg så vidt muligt at undgå kontanthævninger i banken, da det kan svært at huske, hvad pengene er brugt til.