Hvad koster det at låne? er et meget hyppigt spørgsmål, som mange låntagere søger svar på. Der er flere faktorer, der spiller ind, når det drejer sig om låneomkostninger. Har du også svært ved at gennemskue, hvad det koster at optage et lån, behøves du ikke at føle dig helt fortabt. I denne guide får du det komplette overblik over de mest almindelige låneomkostninger, ligesom du kan blive klogere på, hvordan du beregner dit eget lån.
Hvad koster det at låne 50.000 kr.?
Der findes ikke ét konkret svar på, hvad det koster at låne 50.000 kr. Der er hård konkurrence i lånebranchen, hvor der i høj grad bliver konkurreret på prisen. De danske låneudbydere presser låneomkostningerne i bund med et ønske om at tiltrække flere låntagere. Som låntager kan du dermed glæde dig over, at det generelt er blevet billigere at optage et lån.
Der er stor forskel på, hvad det koster at låne 50.000 kr. Søger du om flere lån, vil du finde ud af, at låneomkostningerne kan variere betydeligt. De reelle låneomkostninger vil bl.a. afhænge af din kreditværdighed, lånebeløb og løbetid. Hvis du gerne vil have et mere konkret svar på, hvad det koster at låne penge, bør du ansøge om et eller flere lån. Det er som bekendt både gratis og uforpligtende at sende en låneansøgning, hvor du kan skabe dig et overblik over de tilstedeværende låneomkostninger.
Hvilke omkostninger er der ved et lån?
Skal du optage et lån, kan du gøre dig selv en tjeneste ved at gøre dit forarbejde ordentligt. Dit forarbejde handler bl.a. om, at du skal danne dig et overblik over, hvilke omkostninger der er forbundet med et lån. Det er i hvert fald en rigtig god idé at gøre, hvis du er førstegangslåner og endnu ikke har det komplette overblik over lån og omkostninger.
Nedenfor kan du skabe dig et overblik over, hvilke låneomkostninger du skal forholde dig til:
- Renten – Uanset hvordan man vender og drejer det, så kan man ikke komme uden om at forholde sig til renten. Renten defineres som en procentsats, der har en større- eller mindre indflydelse på, hvad det koster at optage et lån. Renten er variabel, da den kan variere fra person til person og fra låneudbyder til låneudbyder. Ansøger du om et lån, vil der blive beregnet en rente på baggrund af din personlige kreditvurdering. Som udgangspunkt kan du forvente, at jo større risiko långiveren løber, desto højere er renten. Søger du f.eks. om et lån uden sikkerhed, vil det være normalt, at renten bliver fastsat herefter.
- Stiftelsesomkostninger – Stiftelsesomkostninger er ligeledes en vigtig faktor inden for låneomkostninger. Der er typisk tale om et engangsbeløb, der har til formål at dække långivers omkostninger i forbindelse med etablering af en låneaftale. I de fleste tilfælde er der tale om en procentsats, men der kan også være tale om et fast beløb. Det er dog ikke alle låneudbydere, som pålægger stiftelsesomkostninger.
- Administrationsomkostninger – Administrationsomkostninger er omkostninger, der som hovedregel bliver afregnet på månedlig basis. Der er typisk tale om beskedne månedlige beløb. Ikke desto mindre kan administrationsomkostninger have en vis indflydelse på lånets samlede omkostninger. Som begrebet antyder, er der tale om omkostninger, der skal dække den administrative del.
- PBS-gebyrer: Optager du et lån, og betaler du dine afdrag med PBS, vil der typisk blive pålagt gebyrer. PBS-gebyrer fungerer som månedlige ydelser, hvor du betaler for at bruge betalingsservice som betalingsform.
Overstående omkostninger er de mest almindelige omkostninger, der vil fremgå af de fleste låneaftaler. Der kan være enkelte andre omkostninger og gebyrer, men overstående omkostninger er de mest væsentlige. Det er disse låneomkostninger, der har størst indflydelse på, hvad det kommer til at koste at optage et lån. Har du styr på henholdsvis renter, stiftelsesomkostninger, administrationsomkostninger og PBS-gebyrer, har du et rigtigt godt udgangspunkt.
Du bør desuden være opmærksom på din mulighed for at få fradrag for renter, når du indgår en låneaftale. SKAT vil automatisk medtage dine renteudgifter på din årsopgørelse, så du ikke går glip af fradragsmuligheden (denne information hentes på din side på SKAT.dk).
Hvem kan låne penge?
Selvom langt de fleste kan låne penge, er der alligevel visse krav og betingelser, som man skal forholde sig til. Anmoder man om et banklån, skal man forvente, at der bliver stillet strenge krav. Vælger man derimod et online lån i form af et forbrugslån, kviklån eller sms lån, vil kravene være mere lempelige.
Læser du videre, vil du kunne læse alt om, hvilke lånebetingelser der er relevante at kende til. I vores guide har vi taget udgangspunkt i danske låneudbydere, hvor betingelserne er ganske overkommelige. Skal du optage et lån, skal du som hovedregel leve op til følgende krav:
1. Du har dansk statsborgerskab – Danske låneudbydere har udelukkende interesse i at udbyde lån til personer, som har fået tildelt dansk statsborgerskab.
2. Du er myndig – Uanset hvilken låneudbyder man besøger, vil det altid være et krav, at man skal være myndig. Det vil sige, at du skal være minimum 18 år, men der er også låneudbydere, som kræver en minimumsalder på 19, 23 eller 25 år. Afhængig af din alder kan det være en god idé at være opmærksom på de pågældende alderskrav. I henhold til lovgivningen er det ulovligt at udbyde lån til umyndige personer.
3. Du har fast bopæl i Danmark – Det er et alment krav, at du har fast folkeregisteradresse i Danmark. Såfremt du er udlandsdansker, vil det blive svært at optage et lån hos en dansk låneudbyder.
4. Du har adgang til NemID – I dag er det et must, at man har adgang til NemID, hvis man vil optage et lån hos en online udbyder. Det er nemlig via NemID, at du skal godkende og underskrive den tilsendte låneaftale. Det er en nem og ikke mindst sikker platform, hvorpå man bl.a. kan håndtere lån.
5. Du er ikke registreret som dårlig betaler – Såfremt du er registreret som dårlig betaler i RKI (tjek på Experina.dk) eller Debitor Registret (tjek på Bisnode.dk), vil dine lånemuligheder være meget begrænset. Alle låneudbydere har adgang til en database, hvor de kan tjekke op på, om du er registreret i det ene eller det andet register.
Vi gør opmærksom på, at der også kan blive stillet andre krav, som ikke er blevet oplyst ovenfor. Det er f.eks. ikke unormalt, at der bliver stillet krav til bl.a. indtægt, arbejde og andre relevante faktorer. Du bør altid læse lånebetingelserne grundigt igennem, før du sender en låneansøgning.
”Hvad kan jeg låne?” er ligeledes et relevant spørgsmål. Hvor mange penge du kan låne vil i høj grad afhænge af din økonomiske situation. Såfremt du ansøger om et meget højt kreditbeløb, vil der være risiko for, at låneudbyderen afviser din ansøgning og foreslår et mindre kreditbeløb.
Husk ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent) – Når man taler om låneomkostninger, må man ikke glemme ÅOP. Det er nemlig det vigtigste nøgletal, når det drejer sig om lån. Det er dét nøgletal, som du skal være opmærksom på, hvis du vil sammenligne lånetilbud. ÅOP angiver den samlede pris for et lån, hvilket kommer til udtryk som en procentsats pr. år.
Beregn selv dit lån hos låneudbydere
Har du interesse i at låne penge, har du mulighed for at beregne, hvad dit lån kommer til at koste. Klikker du dig ind på en vilkårlig låneudbyders hjemmeside, vil du typisk blive præsenteret for en låneberegner. Takket være en låneberegner har du rig mulighed for at blive klogere på, hvad dit kommende lån kommer til at koste.
Indtaster du de forskellige data i en låneberegner, kan du regne ud, hvad dit lån kommer til at koste – alt i alt. Det er dog vigtigt at bemærke, at de reelle låneomkostninger kan afvige. Du bliver som udgangspunkt først præsenteret for de reelle omkostninger, når du modtager en konkret låneaftale.
Når låneudbyderen udarbejder et lånetilbud til dig, bliver der kigget på flere forskellige faktorer. I den anledning vil Nationalbankens rente have en vis indflydelse på, hvordan dit lån bliver struktureret. Nationalbanken har dermed en indirekte indflydelse på dine låneomkostninger (besøg Nationalbanken.dk). Det vil derfor være hensigtsmæssigt at holde øje med den variable rente.
6 gode råd – Sådan sikrer du dig den bedste låneoplevelse
Skal du låne penge, og vil du gerne sikre dig den bedste låneoplevelse, kan du med fordel følge vores gode råd. Nedenfor får du 6 gode råd:
1. Ansøg om flere lån og sammenlign de tilsendte lånetilbud
2. Undgå at låne flere penge, end du har brug for
3. Dan dig et overblik over de forskellige lånetyper mht. fordele og ulemper (forbrugslån, kviklån, sms lån m.fl.)
4. Tag straks kontakt til din låneudbyder, hvis du får problemer med at betale dine månedlige afdrag
5. Læg et budget og skab dig et overblik over din privatøkonomi
6. Vær altid opmærksom på ÅOP (en lav rente er ikke nødvendigvis lig med et billigt lån)
Føler du dig klar til at låne penge nu, kan du ansøge om et eller flere lån hos låneudbyderne fra vores oversigt. Lån penge online allerede i dag via din computer, tablet eller smartphone.